Måla verklighetstrogna akvareller - en materialguide

blåmes i akvarell

I den här guiden delar jag med mig av vad jag använder för akvarellmaterial för att skapa mina detaljerade och färgrika akvarellbilder i verklighetstrogen realism. Även sagomotiv går att måla realistiskt, och jag använder mig av samma typ av arbetsmaterial oavsett om jag målar djur, blommor, älvor eller tomtar.

Både du som är nybörjare inom akvarell och du som testat på att måla ett tag kommer förhoppningsvis få nyttiga tips och idéer här som du kan ha användning för. 

Det är väldigt många av oss kreativa och intresserade av akvarellmåleri som gärna vill måla bilder med djurmotiv, eller skapa färgrika och realistiska blommor i akvarell. Att kunna skapa en bild på akvarellpapper, och få fram alla de unika detaljerna som finns i päls, ögon och karaktär hos olika djur, och alla de speciella former och färger som finns bland blommor och blad är ett mål för många av oss akvarellmålare.

För att måla detaljerade och realistiska akvareller i klara färger, oavsett om det är djur eller blommor och växter (eller älvor!), och få ett resultat som blir bra finns det några grundläggande material du helst bör använda.

Kom ihåg! Det finns många sätt att arbeta i akvarell. Jag har utarbetat en egen metod och ett system att måla akvarell på mitt vis, och det är det jag utgår ifrån 🙂

Du som redan testat på akvarell kommer säkert känna igen vissa grejer jag tar upp, och en del kanske är helt nytt för dig.
I den här guiden delar jag med mig av vad jag använder för att skapa mina detaljerade och färgrika bilder.

Men först en sammanfattning av vad som allmänt behövs för att skapa en akvarellmålning.

  • Akvarellpapper, gjort för att måla akvarell. Det går inte med vanligt papper, och det finns olika typer av akvarellpapper.
  • Penslar tillverkade för akvarellmålning. Det finns olika varianter som passar till olika typer av motiv.
  • Färger. Det finns olika märken, och olika kvaliteter. Och också olika konsistenser.
  • Övriga tillbehör, som en palett, vatten och torkpapper.mde
akvarell-färg-palett

Akvarellpapper

Papper finns i olika märken, kvaliteter och storlekar. Av papper, färg och penslar är pappret det allra viktigaste för att få till en bra bild.
Akvarellpapper är tjockare än vanligt papper och gjort för att absorbera färgpigment och vatten vilket vanliga papper inte är.
Målar du akvarell på ett utskriftspapper eller ett teckningspapper kommer det att buckla sig och bli vågigt, och till slut gå sönder av vattnet.

akvarellpapper-sorter

GRÄNG
På bilden ovan ser du tre olika varianter av gränger/mönster på akvarellpappret.
Från vänster syns:
Satin gräng (Hot Pressed), Fin gräng (Cold Pressed) och Grov gräng (Rough).
De olika grängerna passar till olika typer av måleri.
Jag föredrar satin eller fin gräng, eftersom jag gör mycket detaljmåleri i realistisk stil, som till exempel blommor och djur, men även julkort och design med mycket detaljer. Vill du måla akvarell på samma vis som jag, rekommenderar jag dessa två gränger.

STORLEK
Storlekar finns i alltifrån A5 till A2 i block, till jättestora lösa ark.
Mina akvarellmålningar är oftast i A3 eller A4, och ofta i block. Block är smidigt eftersom papprena oftast är limmade samman och man målar direkt i blocket innan man tar loss pappret.

VIKT & MÄRKEN
Akvarellpapper har olika vikt/tjocklek och det är viktigt att inte köpa ett för tunt papper. 300 g/m² (140 lbs) är ett bra papper för detaljmåleri och akvarell i realism. lbs står för pounds och är det engelska måttet.
Jag använder Arches Satin, Arches Coldpress/Fin gräng men också block i ett budgetmärke från Metalimo, som jag köper från min lokala Akademibokhandel. Det är endast 225 g/m², men fungerar bra för detaljerade arbeten som målas vått på torrt papper.

akvarellkurs-workshop

Penslar

Akvarellpenslar är mjukare än penslar för olja och akryl, de absorberar vatten bra och finns i olika former och storlekar.

De kan vara gjorda av naturhår som ekorre och mårdhår (sable), syntet eller en blandning av naturhår och syntet. Nuförtiden finns det syntetpenslar som tagits till en helt ny nivå – till exempel Raphaëls Soft Aqua serie – så man måste inte köpa penslar med naturhår om man vill måla flödigt med mycket vatten. Soft Aqua-serien fungerar också väldigt bra för kontrollerat och inte så flödigt måleri med mer detaljer.

Men vill du måla detaljerat och realistiskt som jag, är det viktigt att inte ha en pensel som suger upp stora mängder med vatten som kan släppa på pappret. Därför fungerar syntet oftast bäst och ger den bästa kontrollen på vatten och färg.

Winsor & Newton Cotman är en väldigt bra budgetserie med penslar.
Några av de första bilder jag sålde professionellt var skapade med W&N Cotman penslar.
Vilken penselform och storlek man väljer beror helt och håller på vilken typ av måleri man vill utföra.

Jag använder mestadels runda penslar i olika storlekar och märken, i bilden ser du de runda inringade.

Vill du måla akvarell på mitt sätt? Då rekommenderar jag några runda penslar i olika storlekar; några små och några i mellanstorlek. De allra största storlekarna använder jag sällan.

Olika penslar för akvarell

Från vänster till höger i bilden här bredvid ser du:
Mopp
Filbert (kallas ibland för kattunga)
Rund
Platt (flat)
Solfjäder (fan)
Vinklad pensel (angled)
Rund
Rigger (extra lång borst för långa linjer).

De inringade penslarna är den typen av akvarellpensel jag använder oftast.

Färger

akvarellfärg koppar

Akvarellfärger finns i olika märken, konsistenser, kulörer och kvalitet.

KONSISTENS

De två vanligaste konsistenserna är den fasta i kopp, och den krämiga i tub. Det finns också akvarellpennor, och andra varianter. Men kopp och tub är vanligast.

Till mina akvarellmålningar använder jag oftast färg i kopp, då jag tycker det fungerar smidigt. De tar liten plats och varar väldigt länge. De är också enkla att ta med sig på resande fot om man vill det.
Pigmentmässigt eller när det gäller kulörstyrka spelar det ingen roll om man använder kopp eller tub.

MÄRKEN

Det finns flera olika märken att välja på. Några stora är till exempel Winsor & Newton, Daniel Smith, Schminke, Sennelier, M. Graham och Holbein. Vilket märke man väljer är oftast en smaksak då kvaliteten generellt är likvärdig hos de större märkena.
De flesta märken har både kopp och tub, men vissa har endast tuber.
Jag använder till största delen Winsor & Newton koppar för att skapa mina färgrika och realistiska akvarellmålningar.


KULÖRER OCH KVALITET

Akvarellkulörer är skapade av färgpigment och bindemedel. Varje kulör består av ett eller flera pigment. Kulörerna blandar man ut i vatten för att skapa färgen man vill måla med och ju mer vatten, desto tunnare och ljusare kulör får man.

I akvarell målar man sällan med vit färg, även om det finns. Man använder sig av pappret som vit kulör och målar runt det som ska vara vitt.
Men vit akvarellfärg, eller vit gouache som är en mer ogenomskinlig/opaque vattenlöslig färg kan man använda till accenter som till exempel glans i ett öga, eller till en stjärnhimmel. Och det finns tekniker där man kan använda den vita färgen.

De flesta märken har två olika kvaliteter på sin färg – artist/konstnärskvalitet eller studiekvalitet.
I färger av konstnärskvalitet finns det mer pigment och mindre bindemedel. I studiekvalitet finns det mer bindemedel och mindre pigment.
Konstnärsfärgerna är därför starkare, klarare och tål tidens tand och ljus bättre. Men är också dyrare.

BUDGET

Har man målat akvarell under en kortare tid behöver man köpa på sig en hel del material och vill kanske också tänka på budgeten.

Därför rekommenderar jag att man börjar med Winsor & Newton Cotman, som är W&N serie med studiefärger. De är prisvärda och har bra kvalitet. Sedan kan man köpa till de dyrare konstnärsfärgerna efter hand.

Några av de första bilder jag sålde i början av min karriär som professionell konstnär och illustratör gjordes med enbart Cotman-färger. Jag landade även min första agent i USA med bilder gjorda av W&N Cotman, så de fungerar utmärkt till att göra färgrika och detaljerade akvarellbilder. Jag använder främst W&N konstnärsfärger idag, men fortfarande vissa av Cotmans kulörer.

Övriga tillbehör

Förutom färg, papper och penslar finns det några andra tillbehör som är essentiella för en akvarellmålare.

Blyertspenna
Suddgummi
Vatten
Palett
Torkpapper

PENNA & SUDDGUMMI

Du behöver en blyertspenna för att skissa, rita av eller kalkera av motivet du vill måla. Och ett suddgummi för att radera misstag, och för att tona ner styrkan på blyertsskissen innan du börjar måla.

Jag använder en blyerts i styrkan HB, alltså en helt vanlig skolpenna. Suddgummit jag använder har jag köpt i min lokala bokhandel och är ett helt vanligt sudd utan något speciellt märke.

VATTEN

Utan vatten inget akvarellmåleri, så vatten är ju en självklarhet 🙂 Men mitt vattentips är att du använder två stycken glasburkar till ditt vatten – en burk till att skölja av färg från penseln och en burk att ta nytt, rent vatten till ny färg. På så vis har du rent vatten längre och får klarare, färgrikare kulörer till din målning.
Och glasburk är bäst för då ser du tydligt om du behöver byta vatten.

PALETT

Paletten är ett viktigt verktyg för att förbereda och blanda färgerna med vatten, och med varandra. En porslinspalett är vad jag rekommenderar, och jag använder två stycken liknande den runda på bilden här nedanför. Skålarna gör att det är lätt att blanda en stor mängd av en kulör du behöver mycket av till en målning.

akvarell-färg-palett

Det fungerar också väldigt bra att använda metallpaletten som finns i locket på lådorna där man förvarar sina koppar.

Jag rekommenderar inte att använda paletter gjorda av plast då färgen har en tendens att pärla sig och flyta isär i de paletterna. Det gör att det blir svårare att få kontroll på färgen och hitta rätt konsistens, rätt mängd vatten och rätt mängd pigment.

TORKPAPPER

Som akvarellista använder jag mitt torkpapper hela tiden. Min favorit är ett helt vanligt ICA Torka Plus papper för väggbehållare.

Jag använder två papper under en målnings-session. Papper 1 är ihopvikt och där får mina använda penslar ligga och vänta medan jag använder en av dem. Jag har ofta 3-4 olika penslar som används under en målning.

Papper 2 håller jag oftast i vänster hand (jag är högerhänt och målar med höger hand), eller så ligger det på bordet bredvid min målning.
Jag använder det till att suga upp färg från penseln om den är för våt eller har för mycket färg, och torkar upp skvätt som kan råka hamna på pappret.

Sammanfattningsvis kan man säga att
när det gäller färg och penslar är det lättare att använda budgetalternativ och testa sig fram. Jag är själv också ganska omild mot mina penslar och sliter ut dem fort. Därför köper jag sällan dyra penslar.
Vill man satsa lite mer på något material tycker jag det är pappret man ska lägga mest krut på. Det underlättar verkligen att ha ett bra papper, och är det minst 300 g/m² blir det enklare för dig att skapa den bild du önskar.

Min ordning på akvarellmaterial:
1. Papper – viktigast, köp så bra du har råd med.
2. Färg – alltid bäst med konstnärs/artistkvalitet, men det fungerar också bra med studiekvalitet. Jag rekommenderar W&N Cotman.
3. Penslar – minst viktigt, köp de du har råd med. Men se till så att det är penslar för akvarellmåleri.

MEN – viktigaste arbetsmaterial är alltid du själv, så öva din målning riktigt ofta!
Hellre 10-15 minuter om dagen, än endast ett par timmar varje helg.

Nu hoppas jag du känner att du fått på fötterna för att börja skapa dina egna detaljerade och färgrika akvareller 🙂
Det viktigaste är ändå att komma igång, och börja öva och måla så ofta som du kan. Inget dyrt material kan ersätta värdet av det.

Visste du att det finns forskning som säger att man kan lära sig en ny färdighet eller ett nytt hantverk på så lite tid som 20 timmar? Vilket betyder att om man målar 20 minuter om dagen kommer man kunna skapa vackra detaljerade akvareller efter bara ett par månaders träning.

Lycka till, så hörs vi snart igen!

PS. Vilka är dina största utmaningar och hinder när det kommer till akvarell? Vad tycker du känns svårt?
Skicka mig ett email och berätta!

PS2. Välkommen till den nya gruppen på Facebook, och diskutera allt som har med akvareller i detaljerad stil att göra, akvarellmaterial, motiv, motivation, inspiration. Kom och bidra till en härlig gruppgemenskap i akvarell!
Gruppen hittar du här!